Jak posílit energetický okruh ledvin

Tradiční čínská medicína přiřazuje k jednotlivým obdobím roku energetické okruhy tělesných orgánů. Dostáváme tak precizní návod na to, kterým orgánům se v jednotlivých měsících věnovat, jak je posilovat a harmonizovat. Způsobů je mnoho: od úpravy jídelníčku, denního režimu nebo jógové praxe. Období zimy přináleží energetickému okruhu ledvin - tedy elementu vody.

 

Podle čínské medicíny disponuje každý člověk takzvanou Esencí, je to energie, díky které jsme živí, energie, která zajišťuje naše zdraví. V průběhu života tato Esence ubývá a spotřebovává se, my tak postupně stárneme.

 

Rozlišujeme dva druhy Esence, tou první je PRENATÁLNÍ ESENCE (prenatální Čchi). Prenatální Čchi je životní síla, kterou jsme dostali od rodičů. Je uložena v ledvinách. Někteří mají této Čchi více, jiní ji obdrželi méně, ale každému z nás postupem let ubývá. V ten moment, kdy ji zcela vyčerpáme, náš život končí. Ti, kteří dostali této prenatální Čchi více, mohou takzvaně hřešit - jejich životospráva nemusí být ukázková, a přesto tito lidé dlouho prospívají a zůstávají zdraví. To by se mohlo zdát na první pohled jako výhra, ale opak je pravdou. Tito lidé nejsou “nuceni” se na sebe naladit, poznávat, co je a co není pro jejich konstituci prospěšné. Mohou se tak dlouho destruovat svým životním stylem a nevnímají drobné signály těla. Vážná nemoc tak může přijít náhle. Naopak ti, kteří dostali prenatální esence méně, jsou “nuceni” o sebe precizně pečovat, dodržovat přísnou životosprávu a pečlivě poznávat, co jejich tělu i duši prospívá.

 

Aby vše bylo spravedlivé, tak vedle prenatální Čchi disponujeme takzvanou OSVOJENOU ESENCÍ (osvojenou Čchi) - tu si vyrábíme z jídla a ze vzduchu a její přebytky se opět ukládají v ledvinách. Můžete se tedy narodit s malým množstvím prenatálním Esence, ale harmonickým životním stylem si můžete vytvořit nadbytek osvojené Esence, a tím si zajistit pevné zdraví a tělesnou i psychickou odolnost.

 

Jelikož jsou obě Esence uložené v ledvinách, měli bychom o tento orgán a jeho energetický okruh velmi pečovat.

 

Jak podpořit energetický okruh ledvin jógou?

Lekce, které podporují ledviny, jsou zaměřeny na práci s bedry, tuto oblast zprůchodňují a posilují. Dále ásanami stimulujeme meridián ledvin, čímž zlepšujeme schopnost našeho těla dobře hospodařit s vodou, zbavujeme tělo únavy a strachů, zlepšujeme kvalitu spánku a přinášíme si do života elán.

 

Jak podpořit energetický okruh ledvin stravou?

Ledvinám prospívají vývary - ideálně z kostí. Ledviny dále milují tepelně upravenou stravu: kořenovou zeleninu, ječmen, pohanku, kulatozrnou rýži, adzuki fazole. Je dobré při vaření používat Tamari omáčka a Miso pastu. Svůj jídelníček můžete obohatit o datle, černý sezam a mořské řasy.

 

Jak podpořit energetický okruh ledvin režimovými opatřeními?

Abychom zvyšovali množství své OSVOJENÉ ESENCE, je třeba dostatečně spát. Ideální je vypnout všechnu elektroniku před 18. hodinou. Energetický okruh ledvin můžeme podpořit rozumným pohybem - to znamená pohyb, který mě zcela nevyčerpá, ale naopak mou energii doplní.

 

Několik cenných rad na závěr aneb co energetický okruh ledvin vyčerpává:

 

* pokud dělám něco, co není v souladu s mým srdcem

* velká emocionální zátěž

* přehnaná fyzická zátěž

* práce na směny a nedostatek spánku

* velké množství kávy

* velké množství alkoholu

* striktní diety a výrazný kalorický deficit

 

PS: Nepodceňujte žádnou bolest beder, protože je to téměř vždy signál, že naše ledviny jsou oslabené.

Autor: Veronika Plátová

Zdroje:

přednášky MUDr. Michaely Šimkové

Peter Deadman, Žijte dobře, žijte dlouho. Učení vycházející z čínské tradice pěstování života, TCM POINT 2018