ASHTANGA V TĚHOTENSTVÍ

Přemýšlíte, jak je to s praxí Ashtangy v době těhotenství. Cvičit nebo necvičit a pokud ano, tak jak? Naše dlouholetá jogínka nám podrobně sepsala, jak vypadala její ashtangová praxe během jejího prvního těhotenství.

Jak jsem praktikovala Ashtanga jógu v těhotenství.

Ashtangu jsem před otěhotněním cvičila přes tři a půl roku. V roce 2017, kdy jsem ve svých třiatřiceti letech poprvé otěhotněla,  jsem cvičila minimálně dvakrát až třikrát týdně. Otěhotněla jsem v červnu roku 2017 a s Magdalénkou v břiše absolvovala i workshop Ajaye Kumara, ačkoli v té době jsem o skutečnosti, že jsem těhotná, ještě nevěděla. Ashtangu mám moc ráda a chtěla jsem ji zkusit praktikovat i během těhotenství, pokud mi to průběh těhotenství a fyzický stav dovolí. Moje těhotenství bylo nakonec naprosto bezproblémové, a ačkoli to zní neuvěřitelně, téměř v ničem mě v podstatě neomezovalo.
Až do cca 14. týdne těhotenství jsem ashtangu (1.sérii) cvičila bez omezení. Vím, že i K. Pattabhi Jois doporučoval ženám, aby právě v prvních třech měsících těhotenství svou ashtangovou praxi přerušily. Já jsem se ale rozhodla praktikovat i v této době - a to vzhledem k tomu, že jsem netrpěla žádnými těhotenskými nevolnostmi, fyzicky jsem se kromě drobné večerní únavy cítila dobře. Navíc mi moje gynekoložka řekla, že mám dělat to, na co bylo tělo doposud zvyklé, jen se trochu více pozorovat a být ostražitá, v případě bolesti břicha mi radila se cvičením přestat. 

První trimestr těhotenství jsem tedy 1. sérii cvičila nezměněnou, včetně inverzních pozic a tréninku stojů na rukách při pozici navasany. V prvním trimestru jsem, kromě zvětšených prsou a trochu větší únavy, těhotenství v podstatě ani nevnímala. Přestala jsem ale úplně cvičit 2. sérii ashtangy kromě pozice ushtrasany neboli velblouda, kterou jsem si zařazovala po mostu („urdhva dhanurasana“) v závěrečných ashtangových pozicích - a to proto, že mi dělala dobře na protažení zad. S postupujícím těhotenstvím a rostoucím břichem jsem postupně některé pozice modifikovala nebo později zcela vynechávala - buď na radu lektorky nebo ovlivněna tím, co jsem k ashtanze v těhotenství našla na internetu, anebo jednoduše a nejčastěji proto, že jsem se v dané pozici už necítila dobře.

Jedny z prvních pozic 1. série, které jsem modifikovala nebo vypustila: 
Utthita Parsvakonasana a Parivritta Parsvakonasana -Nejdříve jsem paradoxně upravovala pozici utthita parsvakonasany (úklon), protože mi nebyla příjemná už na začátku těhotenství. Modifikovala jsem ji tak, že jsem se loktem pravé ruky opírala o pravé stehno tak, aby břicho mělo dost místa. Později jsem upravovala i pozici parivritta parsvakonasany (twist), jelikož se těhotenské břicho v této pozici hodně mačká. Tuto pozici jsem modifikovala tak, že jsem se vždy točila na druhou stranu do tzv. otevřené rotace, tedy do druhé strany než v originální sekvenci.

Utthita Hasta Padangusthasana A, B, C -Tuto pozici jsem si nejdříve upravila tak, že jsem se držela za palec u nohy a měla ji trochu pokrčenou. Pak už v  hodně pokročilém těhotenství jsem ji cvičila jen s v koleni pokrčenou nohou přitaženou k tělu (trochu vybočenou tak, aby se nemačkalo břicho).

Ardha Baddha Padmottanasana - Namísto této pozice jsem později cvičila jen pozici stromu (tedy pozici vzpřímenou s pravou nohou pokrčenou v koleni a chodidlem pravé nohy opřeném o stehno levé nohy).

Janu Sirsasana B -Tuto pozici jsem na radu Verči úplně vypustila (a to poměrně záhy na začátku 4. měsíce těhotenství).


Obecně jsem s rostoucím těhotenským břichem musela mít v některých pozicích více roztažené nohy, abych mu udělala místo (zhruba od konce druhého a začátku třetího trimestru těhotenství v obou pozdravech slunci, v pozici padangusthasany, padahastasany, paschimottanasany A, B, i C, urdhva mukha paschimottanasany.

Navasanu jsem přestala cvičit na radu Verči  zhruba kolem 25. týdne těhotenství .

Bhujapidasana, Kurmasana a Supta Kurmasana - tyto pozice jsem při pocitu, že moc tlačím na břicho, zcela vynechávala (což bylo poměrně brzy, zhruba před polovinou těhotenství).

Garbha Pindasana - už jsem nezakládala lotos, pouze jsem zvedla kolena, překřížila nohy v kotnících, nedělala jsem oněch 9 zhoupnutí a u kukkutasany pak s větším břichem už zvednutí jen naznačovala. 

Ubhaya Padangusthasana - cvičila jsem ji dokud mi to velikost břicha dovolila. V pokročilejším těhotenství (poslední trimestr) už vůbec nebylo příjemné ani možné dát nohy za hlavu do plně provedené pozice, proto jsem dávala nohy za hlavu jen náznakem, nešla do úplné pozice a hned se vracela zpět, přičemž finální pozici jsem cvičila s nohama od sebe, tak aby břicho mělo místo.

Urdhva Mukha Paschimottanasana -modifikovala jsem ji obdobně jako Ubhaya Padangusthasanu

Urdhva Dhanurasana - v pokročilejším těhotenství  jsem cvičila jen přípravnou pozici na most tzv. můstek.

Halasana, Karnapidasana, Pindasana -tyto pozice jsem v pokročilém těhotenství úplně vynechávala.

Urdhva Padmasana -v této pozici jsem nezakládala lotos, ale měla jsem pouze zkřížené nohy.

Při vinyasách jsem se později už nesnažila proskakovat, ale pouze jsem přikračovala nebo odkračovala.  Velkou pozornost jsem věnovala jemným záklonům: zařazovala jsem pozici Ushtrasany (velblouda) z druhé série ashtangy, potom jsem si ještě cca deset minut protahovala záda na tzv. jógovém kruhu, což mi bylo příjemné. 

Jógu jsem cvičila dvakrát týdně od začátku těhotenství až do poloviny sedmého měsíce těhotenství, jednou týdně mysore, podruhé vedenou vinyasa jógu s Verčou. Poté už jsem cvičila jen jednou týdně mysore ve studiu a doma každý den Pozdravy slunci.

Cvičila jsem ashtangu až téměř do konce osmého měsíce těhotenství a pak zkoušela těhotenskou jógu. Stoj na hlavě jsem praktikovala až do konce osmého měsíce. Tato obrácená pozice mi dělala dobře. Téměř do porodu jsem cvičila doma Pozdravy slunci.

Věřím, že pravidelné cvičení Ashtangy (a díky tomu získaná kondice) mělo velký vliv i na hladký průběh porodu. Věřím i tomu, že díky Ashtanze mě během těhotenství nebolela vůbec záda, ani v bederní oblasti, ani v oblasti lopatek, a to ačkoli mám od dětství skoliózu. Je na každé ženě, která praktikuje jógu, aby se rozhodla, zda v těhotenství cvičit nebo ne. Pro cvičení Ashtangy během těhotenství platí možná dvojnásob to, co pro běžné cvičení: je třeba poslouchat své tělo, zbytečně se nepřepínat a nechodit do pozic, kam nás tělo nechce pustit. 

Vrátila jsem se ke cvičení ashtangy 8 týdnů po porodu Magdalénky a doufám, že i při dalším těhotenství budu moct cvičit.


Kristýna Hrdličková
 

Nejbližší akce

5.4.-7.4. Prana vashya jógový víkend s Katkou Novákovou v Jóga Zátaví

5.4.-7.4. Prana vashya jógový víkend s Katkou Novákovou v Jóga Zátaví

Milí jogíni, s velkou radostí vás zveme na komorní podzimní víkend věnovaný Prana Vasya józe. Provázet nás bude báječná Katka Nováková z Průhonic.

12.4.Sthira sukham asanam vhled do vinyása krama Psoas sval duše - Nikol Pfeifer

12.4.Sthira sukham asanam vhled do vinyása krama Psoas sval duše - Nikol Pfeifer

Zveme vás na teoreticko-praktický seminář brněnské učitelky jógy - Nikol Pfeiferové. Mnozí z vás ji znají z loňského Yogafestu v Solnici.


Jak posílit energetický okruh ledvin

Jak posílit energetický okruh ledvin

Období zimy bývá pro spoustu lidí fyzicky i psychicky náročné. V tomto období bychom měli svou péči zaměřit na své ledviny, močový měchýř, lymfu a klouby. Jak na to?

The Yogic Psychology of the Varna system - Yogita Karpate

The Yogic Psychology of the Varna system - Yogita Karpate

From the first article in this series, we know that the Indian caste system is based on “Varna and Jaatis” and that this concept was put together by the Rishis. But how did they do it?

Historical journey into the Indian Caste system - Yogita Karpate

Historical journey into the Indian Caste system - Yogita Karpate

Why are there so many Gods in the Hindu religion?Why are there so many casts in India?”

Informace k závěrečné práci

ASHTANGA V TĚHOTENSTVÍ

ASHTANGA V TĚHOTENSTVÍ

Přemýšlíte jak je to s praxí Ashtangy v době těhotenství. Cvičit nebo necvičit a pokud ano tak jak?

JÓGA PRO ŽENY – MANUÁL A SESTAVA

JÓGA PRO ŽENY – MANUÁL A SESTAVA

Představujeme vám zde sestavu jógových pozic, trvajících přibližně třicet minut. Sestava využívá prvků hatha jógy, jin jógy, kundaliní jógy a dalších systémů k podpoře hormonální rovnováhy a celkového zdraví a psychické pohody žen.

CHCI JÍST JEN KDYŽ MÁM HLAD

CHCI JÍST JEN KDYŽ MÁM HLAD

Setkávám se s názorem, že je jakýmsi ideálem dosáhnout tohoto stavu – jíst jen a pouze tehdy, když máme fyzický vjem hladu.

ASHTANGA JÓGA – MYSORE STYL

ASHTANGA JÓGA – MYSORE STYL

Lekce vedené ve stylu Mysore jsou otevřeny každému, kdo má zájem začít budovat vlastní jógovou praxi a nebo rozvinout praxi stávající.