JÓGA PRO ŽENY – MANUÁL A SESTAVA

Lekce vedené ve stylu Mysore jsou otevřeny každému, kdo má zájem začít budovat vlastní jógovou praxi a nebo rozvinout praxi stávající. Přijít může i úplný začátečník, který se začne postupně, dle svých možností a individuálních dispozic, učit základy nauky a vykročí tak na vlastní cestu jógové praxe.

JÓGA PRO ŽENY

Manuál ke cvičení můžete stáhnout na tomto odkazu.

Milé ženy,

jsme rády, že jste se rozhodly cvičit jógu pro ženy s využitím námi vytvořené brožury. Představujeme vám zde sestavu jógových pozic, trvajících přibližně třicet minut. Sestava využívá prvků hatha jógy, jin jógy, kundaliní jógy a dalších systémů k podpoře hormonální rovnováhy a celkového zdraví a psychické pohody žen. Cvičení je vhodné pro ty, které potřebují upravit nesrovnalosti menstruačního cyklu, mají problémy s menopauzou, trpí výkyvy nálad, stejně tak ho jistě odceníte i vy, které hledáte pouze návod na domácí cvičení.

1) Před cvičením

Na cvičení se nalaďte, uspořádejte si prostor, tak, aby vás nic nerušilo a vyvětrejte.

Vezměte si pohodlné, prodyšné oblečení, které umožňuje volný pohyb. Cvičte naboso, na závěrečnou relaxaci si můžete vzít ponožky a mikinu či deku na přikrytí.

Pro některé asány možná využijete též jógové pomůcky (bločky, bolstery, deky…). Můžete, ale použít cokoli, co máte doma po ruce.

2) Během cvičení

Naslouchejte svému tělu a respektujte jeho aktuální možnosti. Nenuťte se dělat pozice, na které se ještě necítíte. Nespěchejte, učte se být tady a teď.

Nesrovnávejte se s nikým jiným, ani sami se sebou v minulosti. Každý den je jiný a my jsme schopny podat různé výkony, proto respektujeme své tělo.

Závěrečnou relaxaci nikdy nevynechávejte. Je to možná ta nejdůležitější část celého cvičení, neboť při ní mimojiné dochází k nejniternějšímu spojení se sebou samým, k integraci energie rozprouděné předchozími asánami a k regeneraci sil.

3)Dýchání

„Dech je Váš rádce, dech je Váš učitel.”
-Yogi Bhajan, Mistr Kundalíni jógy

Nepodceňujte během cvičení dech ani jeho kvalitu. Nemusíte za tím hledat nic těžkého. Samozřejmě, že existují pokročilejší dechové techniky, ale ze začátku jednoduše postačí, když se jen na pár minut zastavíme (posadíme, položíme) a vědomě dýcháme. Vědomě dýcháme během raní procházky se psem či do práce. Dech krásně pročistí celé naše tělo, projasní mysl a rozjasní tváře. Zárověň nám nabídne hlubší prožitek a uvědomění si sebe sama.

4) Plný jógový dech

Usadíme se do pohodlného sedu, zavřeme oči a přejdeme pozorností ke svému tělu a dechu.

Z počátku dech neovlivňujeme, pouze ho pozorujeme. Následně nádechem vyplníme břicho, poté hrudník a pak i prostor pod klíčními kostmi. Největší část dechu prochází břichem a nejmenší část se odehrává v podklíčkovém dechu. Celé tělo zůstává při dýchání uvolněné.

Je možné, že se vám plný jógový dech bude dařit v klidném sedu, ale v průběhu jednotlivých pozic, že nedýcháte, tak jak by se mělo. Pokud vědomě dýcháte a v každé pozici jste se svým dechem přítomny, pak není nutné myslet na to „jak to má být” a „zda to dělám srávně”.

5) Dech ohně

Dech je rychlý, rytmický, ale stále plynulý. Nádech a výdech jsou stejně dlouhé a není  mezi nimi pauza.

Provádíme ho nosem, ústa jsou zavřená (zkuste si představit psa, který dýchá rychle s vyplazeným jazykem, my však dýcháme nosem).

Rázně vydechneme nosem a bříško zatáhneme směrem k páteři (jde o automatickou kantrakci bránice), soustředíme oozornost na výdech.

Při nádechu se horní břišní svaly naopak uvolní a nádech „naskočí automaticky”.

6) Povzbuzení na závěr

Domácí cvičení nás učí začlenit vlastní jógovou praxi do denního rytmu, umožňuje nám rozhodovat se samy, kdy nám vyhovuje si zacvičit bez nutnosti někam dojíždět. Je to zkušenost, která nás každým dnem posouvá o malý krůček dál, dovoluje nám zkoumat a objevovat nové dimenze cvičení, poznávat lépe sebe sama a prohlubovat naši praxi a být ženou.

Přejeme vám hodně radosti na vaší jógové cestě.

Nejbližší akce

19. - 21.4.NA CESTĚ K VYŠŠÍ BDĚLOSTI: pokročilá pránájáma, meditace, jóga spánku & snění - Petr Smil

19. - 21.4.NA CESTĚ K VYŠŠÍ BDĚLOSTI: pokročilá pránájáma, meditace, jóga spánku & snění - Petr Smil

Jen lehce pod povrchem tvého obvyklého denního vědomí existuje nekonečný duševní a duchovní vesmír s osobitou vnitřní dynamikou, nevyčerpatelnými zdroji inspirace i odpověďmi na otázky, které si možná čas od času pokládáš.

26.4. Síla archetypů ženské duše Prožitkový workshop s Ingrid Tůmovou

26.4. Síla archetypů ženské duše Prožitkový workshop s Ingrid Tůmovou


Jak posílit energetický okruh ledvin

Jak posílit energetický okruh ledvin

Období zimy bývá pro spoustu lidí fyzicky i psychicky náročné. V tomto období bychom měli svou péči zaměřit na své ledviny, močový měchýř, lymfu a klouby. Jak na to?

The Yogic Psychology of the Varna system - Yogita Karpate

The Yogic Psychology of the Varna system - Yogita Karpate

From the first article in this series, we know that the Indian caste system is based on “Varna and Jaatis” and that this concept was put together by the Rishis. But how did they do it?

Historical journey into the Indian Caste system - Yogita Karpate

Historical journey into the Indian Caste system - Yogita Karpate

Why are there so many Gods in the Hindu religion?Why are there so many casts in India?”

Informace k závěrečné práci

ASHTANGA V TĚHOTENSTVÍ

ASHTANGA V TĚHOTENSTVÍ

Přemýšlíte jak je to s praxí Ashtangy v době těhotenství. Cvičit nebo necvičit a pokud ano tak jak?

JÓGA PRO ŽENY – MANUÁL A SESTAVA

JÓGA PRO ŽENY – MANUÁL A SESTAVA

Představujeme vám zde sestavu jógových pozic, trvajících přibližně třicet minut. Sestava využívá prvků hatha jógy, jin jógy, kundaliní jógy a dalších systémů k podpoře hormonální rovnováhy a celkového zdraví a psychické pohody žen.

CHCI JÍST JEN KDYŽ MÁM HLAD

CHCI JÍST JEN KDYŽ MÁM HLAD

Setkávám se s názorem, že je jakýmsi ideálem dosáhnout tohoto stavu – jíst jen a pouze tehdy, když máme fyzický vjem hladu.

ASHTANGA JÓGA – MYSORE STYL

ASHTANGA JÓGA – MYSORE STYL

Lekce vedené ve stylu Mysore jsou otevřeny každému, kdo má zájem začít budovat vlastní jógovou praxi a nebo rozvinout praxi stávající.